Podařilo se nám dostat do našeho e-shopu nový druh kávy speciálně připravené pro přípravu z džezvy. Káva pochází ze státu, kde vlastně kultura džezev vznikla (doufám, že se nepleteme – tak daleko do historie jsme ještě nezabrousili) a odkud také pochází její název. Pochází z Turecka. Máme tu čest Vám představit kávu „Kurukahveci Mehmet Efendi“. No a při příležitosti umístění novinky na našem webu jsme také pro Vás připravili základní informace o historii této značky a o kávě samotné.
Takže, co víme o společnosti samotné?
Základ a věhlas společnosti „Kurukahveci Mehmet Efendi“ založil pan Mehmet Efendi (1857 – 1931), který převzal obchod s kořením a kávou od svého táty (1871). V této době bylo zvykem prodávat kávová zrna s tím, že každý si kávu doma pražil sám. No a nápad pana Efendiho spočíval v tom, že bude rovnou prodávat kávu praženou. Nápad se uchytil a pan Efendi získal přizvisko „Kurukahveci“, v překladu „prodejce pražené a mleté kávy“. Společnost je stále ve vlastnictví rodiny – dnes ji vede již třetí generace. Takovou malou zajímavostí je, že rodina po smrti pana Efendiho oficiálně přijala přízvisko „Kurukahveci“ jako svoje příjmení.
Kurukahveci Mehmet Efendi má také velmi podařené logo. To pro společnost připravil v roce 1933 ?hap Hulusi Bey – jeden z významných designerů své doby. Logo vydrželo do dnešních dnů.
Jak jsme zmiňovali již výše, společnost vede třetí generace. Za tu dobu značka urazila dlouhou cestu od malé rodinné společnosti k producentu kávy se světovým jménem.
No a o jakou kávu se jedná?
Především se jedná o jednu z nejlepších tureckých kávových značek, které jsou dnes na trhu. A pravděpodobně díky konstantně dobré kvalitě a chytře zvolené reklamě také nejrozšířenější. I když rozhodně nepatří mezi nejlevnější. Kávová zrna jsou vybírána z produkce v centrální Americe a z Brazilii, druh Arabica. Před pořízením samozřejmě probíhá důkladná kontrola kvality. Pražení a mletí kávy poté probíhá již v Turecku s tím, že společnost využívá svých letitých zkušeností.
No a chuť?
Tak toto je asi hodně individuální záležitost a záleží na každém z Vás. No a jak ale vnímáme chuť my? Jedná se o chuťově velmi jemnou kávu, se silným aroma. Přitom je to káva jako řemen – silná, že to až tahá za vlasy. No prostě rohlík mám už ve chvíli, kdy ji dávám do džezvy. Zkušenosti sbírané od roku 1871 se někde projevit musí…
(osobní názor: na jednu kávu dávám dvě plné kávové lžičky a jednu lžičku cukru – ale to jenom někdy, no a potom trochu zahřeším proti džezvové mantře a do hotové kávy v hrnku přidám trochu mléka).
Nedostali jste náladu si udělat pořádný kafe?
Za kefija.cz tým, Jan