S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

» DŽEZVY
LABORATORNÍ TESTY PROVEDENÉ NA NAŠÍCH DŽEZVÁCH

Všechny džezvy v naší nabídce jsou uvnitř vycínovány. Jedná se o materiál, který se dříve používal v celku hojné míře, ale dnes je spíše na ústupu. Nahrazují jej materály modernější, u kterých je dle prodejců negativní ovlivnění lidského zdraví minimální - ne-li skoro nulový. U džezev ale tato forma vnitřního povrchu tradičně zůstává a ani nic nenaznačuje, že by mělo dojít ke změně.

Džezev do České republiky dovážíme relativně dost a proto jsme si chtěli případnou škodlivost cínu ověřit. Jedná se o jeden z těžkých kovů a tak představa jeho kumulace v organismu našich zákazníků pro nás nebyla příliš příjemná. Poznávat uživatele džezev podle cinkotu když kolem Vás projdeme - to by asi nebylo dobře. Proto jsme nechali provést sérii laboratorních testů - a to pro jistotu ve dvou laboratořích.

Požádali jsme o spolupráci celkem dvoje laboratoře. Zajímala nás případná migrace těžkých kovů z vnitřního prostoru džezvy.

V obou případech byla k testům dodána zbrusu nová džezva přivezená z Turecka, a to nejprodávanější kus v naší nabídce - džezva s hladkým povrchem a dřevěnou rukojetí "Klasika".

Zdravotní Ústav se sídlem v Ostravě, zodpovědný za testování výrobků přicházejících do styku s potravinami, které jsou uváděny na náš trh. Zde jsme požádali o testování s demineralizovanou vodou, jejiž pH má hodnotu 7. Simulaci přípravy kávy v džezvě jsme se snažili napodobit trojtým převařením media před provedením analýz. Sledovali jsme celkem šest těžkých kovů - olovo, měď, arsen, antimon, zinek a cín. VŠECHNY HODNOTY VYŠLY PRAKTICKY POD HODNOTOU DETEKOVATELNOSTI. Absolutně nejvyšší hodnotu měl cín, který silně odskočil od hodnot ostatních. Detekováno ho bylo 0,090 mg/l.

Ale pozor - pH kávy je nižší, než neutrální hodnota 7. Záleží na druhu kávy, ale pro zjednodušení můžeme brát jako průměrnou hodnotu pH = 5,5. Proto jsme nechali provést sérii testů v akreditovaných laboratořích společnosti GEOtest, a.s. Tentokrát jsme se zaměřili pouze na cín. Ale trochu jiným způsobem. Dodali jsme znovu zbrusu novou džezvu, spolu s nevice prodávanou kávou v našem obchůdku - KURUKAHVECI MEHMET EFENDI. Požádali jsme o test přítomnosti cínu v 1, 2, 3, 5, 10 a 15 připravené kávě. Na přípravu kávy jsme osobně dohlédli - tím jsme si zajistili, že káva byla připravena jako u nás doma. V laboratořích jsme způsobili trochu rozruch, na druhou stranu jsme netestované vzorky nabízeli laborantům a tak jsme díky neplánované dodávce kofeinu možná trochu zvýšili již tak vysoké pracovní tempo v laboratoři. Ale zpět k testům - výsledek potvrdil hodnotu z laboratoře předchozí - tedy první káva má v sobě nepatrně zvýšený obsah cínu. U následných káv je jasně viditelné snížení, která se ustálí na hodnotě kolem 15ti mikrogramů na litr.

JAKÉ JSOU Z TOHO ZÁVĚRY?

  • CÍN SE UVOLNÍ V MÍRNĚ VYŠŠÍCH HODNOTÁCH PŘI PRVNÍM UVAŘENÍ KÁVY. SPÍŠE SE JEDNÁ O "VYMYTÍ" ZBYTKOVÉHO CÍNU, KTERÝ V DŽEZVĚ ULPÍ PŘI CÍNOVANÍ. POTÉ SE POVRCH ZATÁHNE. PROTO PRVNÍ UVAŘENOU KÁVU DOPORUČUJEME NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM VYLÍT A VYCHUTNAT SI AŽ TU DRUHOU A NÁSLEDNÉ.
  • OSTATNÍ TĚŽKÉ KOVY SE Z VNITŘNÍHO PROSTORU DŽEZVY NEUVOLŇUJÍ
  • A NA ZÁVĚR VAROVÁNÍ OVĚŘENÉ Z PRAXE - NEČISTĚTE VNITŘNÍ PROSTOR LÁTKAMI KYSELÉ POVAHY (NAPŘÍKLAD OCET TOLIK POPULÁRNÍ PRO OSTRANĚNÍ VODNÍHO KAMENE). VNITŘNÍ POVRCH DŽEZVY TÍM NARUŠITE A POTÉ SE CÍN ZAČNE UVOLŇOVAT V HODNOTÁCH TROCHU VYŠŠÍCH.

CO DODAT?

Požádali jsme experta na problematiku migrace těžkých kovů o zhodnocení výsledků. Zhodnocení je neoficiální, protože za oficiální bychom museli zaplatit docela hodně peněz. Vzhledem ale k dosaženým výsledkům ani není potřeba. Každopádně Vás s tímto stanoviskem tímto seznamujeme:

Dodané nádoby jsou v souladu s požadavky vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy. Nádoby jsou vyrobeny z mědi a uvnitř jsou pocínovány (pozn. par. 17(1), příloha č.8). Cín je netoxický kov, který je povolen jako povrch nádob na vaření. Limitován je obsah toxických kovů (olovo, arzén, antimon, měď a zinek) v cínu.

Na džezvách byly provedeny zkoušky kvality, tj. bylo ověřeno, zda se do vařené kávy neuvoňují jedovaté látky. Jednak byla provedena zkouška demineralizovanou vodou a dale pak byly provedeny zkoušky, při kterých se vařila káva.

Zkoušky potvrdily, že z nádob se neuvolňují žádné jedovaté látky. V demineralizované vodě nebyly zjištěny žádné toxické kovy - žádný toxický kov nebyl provedenou analýzou zjištěn. Výsledky tohoto ustanovení jsou uvedeny na protokolu 8435/2012 ze Zdravotního ústavu. Při skutečném vaření kávy v džezvě byl zjištěn obsah cínu. Výsledky jsou uvedeny na protokolu č. 2224 z Hydrochemických laboratoří firmy GEOtest, a.s. Nepatrně vyšší obsah cínu (ale nikoliv nebezpečný) byl stanoven pouze v prvním vzorku.

Proto doporučuji instruovat uživatele ve smyslu, že je vhodné nejprve v džezvě uvařit čistou vodu, tu vylít a kávu v ní vařit teprve poté.

Co dodat závěrem? Snad jen to, že vycínování té Vaší džezvy nemusí být považováno za problém. Pokud jste tedy někdy takovou obavu měli - více se již obávat nemusíte.

Místo toho si třeba můžete vychutnat dobrý šálek kávy.

S přáním pěkných dní, Váš Kefíja tým

 

NzlhMGUyNm